Přeskočit na hlavní obsah

Do jedla sa bude mocť pridávať prášok z červov. Európska komisia stanovila za akých podmienok

, Prečítané 1 161x, , Nezaradené

Keď som náhodou čítala túto informáciu na kupi.cz, tak som si myslela, že je to len zlý žart. A že to určite neprejde schvaľovaním….

Lenže keď som si dala vyhľadať viac informácií, tak som narazila na tento článok TV Nova, uverejnený 30.1.2025.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/595149-do-potravin-se-budou-pridavat-cervi-eu-stanovila-seznam-kde-vsude-je-najdete

Citujem z článku:

Evropská komise povolila použití prášku z larev potemníka moučného v potravinách. Přidávat se bude moct do chleba, těstovin nebo sýrů. Použití musí výrobce uvést ve složení, stejně tak označit prášek jako alergen.

Nařízení, kterým povolila použití prášku z celých larev potemníka moučného, schválila Evropská komise minulý týden. Osobně ho podepsala její předsedkyně Ursula von der Leyenová. Použití na pět let povoluje pouze francouzské společnosti Nutri’Earth, uvádí web Fakt.pl.

„Prášek z celých larev potemníka moučného Tenebrio molitor ošetřený UV zářením se povoluje k uvedení na trh v Unii,“ stojí v nařízení. Stanovuje potraviny, ve kterých se může prášek objevit. Konkrétně jde o chléb, pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, zpracované výrobky z brambor, sýry a výrobky ze sýra a ovocné a zeleninové kompoty.

„Ve svém vědeckém stanovisku dospěl Evropský úřad pro bezpečnost potravin k závěru, že prášek z celých larev potemníka moučného ošetřený UV zářením je za navržených podmínek použití a při navrhovaných úrovních použití bezpečný,“ popsala Komise.

Posouzení úřad prováděl na žádost Nutri’Earth. „Povolení se týká společnosti Nutri’Earth jednoduše proto, že jediná o povolení požádala,“ řekl pro TN.cz mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Václav Lebeda.

O použití musí výrobce informovat ve složení produktu. Podle úřadu pro bezpečnost potravin může prášek z potemníka vyvolat alergické reakce u osob alergických na korýše a prachové roztoče. Prášek proto bude muset na balení být označený jako alergen. Do platnosti nařízení vstupuje 10. února.

​Už nyní se mohou některé další druhy hmyzu legálně v EU prodávat ke konzumaci. Týká se to cvrčka domácího nebo saranče stěhovavé. „O přítomnosti hmyzu v potravině musí být spotřebitel vždy informován prostřednictvím značení na obale potraviny,“ uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Přidání hmyzu do potravin je v současné době spíše marketingovým lákadlem. Ceny takových potravin jsou obvykle vyšší a výrobci obsah hmyzu naopak zdůrazňují,“ dodala k tomu, jestli je potřeba se obávat skrytého hmyzu v jídle.

Konzumaci červů EU schválila už v roce 2021. Podívejte se na reportáž Televizních novin (5/2021):

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/595149-do-potravin-se-budou-pridavat-cervi-eu-stanovila-seznam-kde-vsude-je-najdete?campaignsrc=tn_clipboard

Koniec citácie z článku.

Moj komentár: nechápem, aký to može zdravotne plus pre človeka. Jedine to može byť finančne výhodné pre výrobcov.

Téme éčok, stabilizátorov, farbív…. sa venoval v rozhovore bývalý marketér Petr Václavek. Je to druhé video v tomto článku a viackrát som to už spomínala. Tento pán hovorí v tom rozhovore dosť otvorene i pre laikov čo to robí so zdravím, keď človek je dlhodobo takéto potraviny, ktoré nie sú základné, ale priemyselne spracované.

https://popelka.blog.pravda.sk/2024/03/10/co-sa-v-mediach-nedozviete/

V tomto článku som spomínala konkrétne dokumenty natočené v zahraničí so zahraničnými lekármi. Hovoria tam konkrétne o vplyve stravy na naše zdravie. Táto téma je stále aktuálna a vo svojom okolí vidím, že mnoho ľudí vplyv stravy na zdravie podceňuje.

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/07/29/na-strave-zalezi/

Tu sú printscreeny článku, ktorý som spomínala na začiatku článku. Je to dokaz, že som si nič nevymyslela. Pretože i mne to pripadalo ako zlý žart a divím sa, že v médiach sa tejto téme a vplyvu na zdravie viac nevenujú.

Na túto tému bolo uverejneno viac článkov:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/595583-lidi-rozzuril-hmyz-v-jidle-vetsina-cechu-ho-ale-ji-uz-roky-je-ve-stovkach-potravin

https://minutovezpravy.cz/clanek/vyrobci-v-eu-muzou-pouzivat-ctyri-druhy-hmyzu-uz-ted-ho-jime-treba-v-jogurtech/

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/vareni-jidlo/evropska-unie-hmyz-cvrcek-maso-ekologie_2301291628_bko

https://www.apetitonline.cz/zdravi-vyziva/karmin-barvivo-z-rozemletych-brouku-kteremu-se-v-potravinach-radeji-vyhybejte

https://mze.gov.cz/public/portal/mze/potraviny/potraviny-noveho-typu-nove-potraviny/hmyz

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/33168-hmyz-v-potravinach?_zn=aWQ9OTQ1MTM0NDMzODMxMjcxOTgwOXx0PTE3Mzk3MzI5NDIuMjcyfHRlPTE3Mzk3MzkxNTEuMjg2fGM9OTAxOTdGREY4QTQwOTQ5Qzc5NTU1QjAzQUJGM0MwOTE%3D

https://denikn.cz/minuta/1109761/

Citujem z tohoto článku z Dennika N cz:

24. března 2023 7:42
Italská vláda vykáže mouky z hmyzu do speciálních regálů

Mouky z hmyzu bude v Itálii možné prodávat jen ve speciálně označených regálech. Rozhodla o tom italská vláda, která schválila příslušné dekrety o regulaci prodeje těchto potravin. Z mouky z hmyzu nebudou smět být vyráběny klasické italské potraviny, tedy pizza a těstoviny.

Podle italské vlády je nutné, aby spotřebitelé měli při nákupu co nejvíce informací. Regulace se týká čtyř druhů mouky, vyráběné ze cvrčků, larev či sarančat. Výrobky obsahující tuto mouku budou muset být příslušným způsobem označené a na obalu mít vypsána možná zdravotní rizika spojená s konzumací.

„Kdo kupuje tyto výrobky, musí se dozvědět, že existuje riziko alergické reakce, které nyní nejsme schopni kvantifikovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Orazio Schillacci.

Vládní výnosy také nařizují, aby mouky z hmyzu byly v obchodech prodávané ve speciálně vyznačených regálech.
Větší transparentnost uvítal šéf firmy Nutrinsect, který se výrobou potravin z hmyzu zabývá, José Francesco Cianni. Kritizoval ale „jasné negativní zabarvení“, které schvalování výnosů doprovází. Nelíbí se mu ani omezení, podle kterého nebude možné používat mouku z hmyzu pro výrobu pizzy a těstovin. Podle Cianniho to odporuje unijním pravidlům.
Spotřebu potravin z hmyzu umožňují nařízení Evropské unie. Podle svazu italských zemědělců Coldiretti však italští spotřebitelé nebudou mít o takové potraviny velký zájem. Svaz poukazuje na průzkum, který si nechal udělat v únoru, podle kterého 54 procent Italů odmítá pojídat hmyz. Podobný názor dnes vyjádřil i ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. (ČTK)

Koniec citácie z článku.

A o tom, aká doležitá je strava by určite vedela rozprávať Beata Bishop, ktorá je bývalá redaktorka BBC a vyliečila sa z rakoviny Gersonovou terapiou.

https://popelka.blog.pravda.sk/2024/11/27/gersonova-terapia-jeho-vyliecena-pacientka-oslavila-100-rokov/

Tu je krátky článok o Gersonovej terapii a kto bol dr. Max Gerson:
https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

Škoda, že mnohí ľudia vplyv stravy na zdravie podceňujú.

Uverejnené na: https://popelka.blog.pravda.sk/2025/02/17/do-jedla-sa-bude-moct-pridavat-prasok-z-cervov-europska-komisia-stanovila-za-akych-podmienok/

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Max Gerson a alternatívna liečba rakoviny

 Gersonov zázrak - alternatívna liečba rakoviny   "Liek na rakovinu už bol objavený. V roku 1928. Liek prakticky pre každú formu chronickej choroby. Bol objavený dokonca omnoho skor, čiste náhodou. Jedným človekom. Nemeckým občanom, ktorý sa volal dr. Max Gerson. Gersonova terapia je bezpečná prírodná liečba, ktorá využíva prírodné nezávadné potraviny, džúsy, kávové výplachy, detoxikáciu a prírodné doplnky, ktoré sú schopné aktivovať prirodzené obranné mechanizmy tela a viesť k vlastnému uzdraveniu.    V posledných 60 rokoch tisíce ľudí využili Gersonovu terapiu k uzdraveniu z chorob, často nazývaných "nevyliečiteľné" choroby ako rakovina, cukrovka, artritis či ďalšie chronické choroby." Tento text je preložený z češtiny a spolu s videom o Gersonovej terapii je uverejnený na nižšie uvedenom odkaze.  http://www.ac24.cz/videodokumenty/zdravi/1211-gersonuv-zazrak-alternativni-lecba-rakoviny  Oficiálne stránky o Gersonovej terapii sú www.gerson.org a www.g...

Skorumpovaná medicína a kolaborujúce úrady

Skorumpovaná medicína a kolaborujúce úrady – ako sú podvádzaní pacienti a spotrebitelia   1 11/2009 Regina Nowack (preklad z nemčiny ďurino, február 2010, www.auria.sk/blog)  28.02.2010 12:00        Prednedávnom sa na nemeckých stránkach objavila správa Reginy Nowack s horeuvedeným názvom a s podtitulom Ako sú podvádzaní pacienti a spotrebitelia. Táto správa sa na nemeckých internetových stránkach okamžite rozšírila. Myslel som si, že po všetkých tých konšpiračných teóriách (niektoré už nie sú teórie ale realita) nič nové pod slnkom, stále to isté.         Nuž, áno aj nie. Čím sa táto správa odlišuje od iných? V prvom rade dôslednosťou. Každé tvrdenie Regina dokladá zdrojom. Ďalej brizanciou. Niektoré veci možno viete, niektoré asi tušíte, no pri niektorých sa vám zatají dych. Jednoducho, s toľkou bezohľadnosťou v otázkach zdravia asi nikto z nás neráta. A žiaľ, sú to veci ktoré sa týkajú každého z nás. Správa je síce šitá...

Spoveď manažérky Kauflandu

 Náplňou mojej práce bolo okrádať dodávateľov 20. 5. 2023 Článok bol uverejnený na : https://gloria.tv/post/693GCfFG2U3hAvR2Ts6XaABQk Tu je celý text článku v povodnom znení:   Spoveď manažérky Kauflandu: Náplňou mojej práce bolo okrádať dodávateľov 20. 5. 2023 Pracovala som v nemeckom kolektíve, pravidelne chodila do Nemecka na porady a už nástupný plat som dostala dvojnásobne vyšší, ako mala vtedy napr. moja mama – inžinierka s 30 ročnou praxou, pracujúca vo farmaceutickom priemysle. Dnes to bude opäť pravdivý príbeh zo života. Kaufland Management SK vznikol 22.mája 2000. O mesiac neskôr som pre Kaufland začala pracovať, ako veľmi mladá manažérka. Nemala som žiadne skúsenosti, dokonca ani predpoklady na manažérsku prácu, pretože školu, ktorú som absolvovala, bola diametrálne odlišná od práce, ktorú som mala robiť. Vzali ma iba preto, že som vedela dobre po nemecky a dobre som vyzerala. Popravde: Inak by som som to miesto nikdy nedostala. Na bratislavskej centrále mi...