Přeskočit na hlavní obsah

Kvalitné obilie a kvalitné potraviny. . . mýtus alebo realita?

K napísaniu tohoto článku ma inšpirovali články o ukrajinskom obilí. V Čechách som zatiaľ o tom nepostrehla články. Ale pravda je, že všetko nemám šancu ani čas čítať a registrovať.

Mám na mysli konkrétne tento článok uverejnený na pravda.sk:
https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/664132-ako-je-to-s-ukrajinskym-obilim-a-kde-je-najvacsi-problem/

Už dávnejšie som zistila, že nie je jedno, akú múku používam na pečenie. V rámci úspory peňazí som kupovala lacnú múku z jedného reťazca. Často ju mali aj v akcii. Celé meno toho českého reťazca uvádzať nebudem. Inak, predávajú aj mnoho kvalitných produktov, často aj za akčné ceny. Ale múku s ich „označením“ už nekupujem roky, i keby bola v akcii. Kupujem u nich len múku značky Pernerka, ktorú majú občas v akcii, ktorá sa mi osvedčila.

Dlhé roky bolo aj mne jedno, múku akej značky používam. Kupovala som ako väčšina ľudí podľa ceny. Ale raz náhodou mali v jednom reťazci v akci Předměřickou mouku a keď som z jej piekla klasické kysnuté cesto, tak ten rozdiel oproti bežnej najlacnejšej múke zo spomínaného reťazca bol veľký. To pečivo malo oveľa lepšiu chuť. Sama som neverila, že to može byť až taký rozdiel.

Neviem, odkiaľ tieto dva mlyny berú obilie. Myslím tým mlyny, ktoré dodávajú múku Pernerka a Předměřickou mouku. Ale viem, že nie je múka ako múka.

Pripomínam, že pečivo a chlieb od doby covidu nekupujem. Pečiem ho sama, bez kvásku, s droždím. Keď mám možnosť, tak kupujem čestvé droždie. A i tak je lepšie, ako to rozpekané v marketoch.

Píšem to preto, že mnoho ľudí podceňuje, čo je. Ale dbať aspoň trochu na kvalitu jedla v rámci finančných možností znamená, že človek bude menej chorý a ušetrí za lieky.

Ja viem, že mnoho ľudí musí šetriť. „Niečo“ jesť musíme. Ale u kvalitného pečiva mi stačí maslo a kusok surovej zeleniny, nič viac mať nemusím.
Dochodcovia v ČR majú asi lepšie dochodky ako v SR. Ale keď dochodkyňa pri kase sa sťažuje na doplatky na lieky a pritom kupuje drahý salám…tak mi napadne len jedno: prečo si miesto neho nekúpi ovocie a zeleninu?

Pamätám si ako dieťa, že všetko sa nekupovalo v marketoch, ale napríklad koláče sa piekli doma cez víkend. Muselo nám to ako deťom stačiť. Čestvý chlieb bol sice len jeden druh (na bežnej dedine), ale bol tak dobrý, že mi na to stačilo len maslo. Samozrejme, bol okrem toho kyjevský chlieb (v meste).
Dnes je výber oveľa väčší, ale o kvalite ja pochybujem. U niektorých druhov cítiť už podľa chuti, že to je vylepšené, aby to vydržalo. A potom sa divíme nárastu chorob, rakoviny….

Pripomínam, že brigádovala som vo velkých pekárňach po roku 2000, takže viem, že chlieb tam piekli z hotových zmesí. Videla som to na vlastné oči.

To, čo teraz deje ohľadne dovozu obilia je veľmi zlé. Ale kvalita ani predtým nebola bohviečo.

Mala som kolegu, ktorému syn pracoval na pozícii, kde mal možnosť „vidieť“ kvalitu potravin. Kolega mi už okolo roku 1992 hovoril, že syn mu povedal: Keby sme mali jesť len to, čo je zdravé, tak nejeme nič.

Jeho syn mal ukončené vysokoškolské vzdelanie s titulom RNDr. Museli mlčať, hovoriť o tom nesmeli verejne . Takisto ako museli mlčať o Černobyle. Oni namerali zvýšené hodnoty, ale nemohli o tom hovoriť.

Dodnes si pamätám ironické poznámky bratislavských spolužiakov, ktorí hovorili v čase výbuchu v Černobyle: Rakušania hlásili, že malé deti by nemali piť kravské mlieko, ale u nás je všetko v poriadku. Ako to musí vyzerať v Čiernej nad Tisou?
Áno, mysleli tým zatajovanie: že na Slovensku je všetko OK a v Rakusku sú opatrní, i keď sú ďalej od Černobyľu.

Pripomínam, že keď sa čokoľvek chemického, čo može škodiť, použije na hnojenie, tak to „hneď“ z pody nezmizne. Následky na zdraví ľudí sa možu prejaviť neskor.

Preto si myslím, že kvalitu potravín by sme nemali podceňovať. Je jedno, či už ide o obilie, zeleninu, ovocie…Pretože to ovlyvňuje naše zdravie. Niekomu to neuškodí, ale kto má slabšiu imunitu, ten može mať neskor zdravotné problémy. Nemusí, ale može.

To, že sa o niečom nehovorí, to neznamená, že to neexistuje.

Píšem len o svojich skúsenostiach. Samozrejme pripúšťam, že každý može mať iné skúsenosti. Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že možu jesť čokoľvek, v akejkoľvek kvalite, v akejkoľvek kombinácii a že im to nerobí nič zlého.

Problém je, že tie škodliviny sa testujú samostatne a rozne kombinácie roznych škodlivín nikto netestuje. Keď sa to „nakopí“ a je to dlhodobo, tak to u niektorých ľudí može vyvolať zdravotné problémy. Záleží na imunite….

A prípadným provokatérom v diskusii prajem veľa zdravia a dúfam, že nikdy nepocítia zdravotné potiaže z nekvalitnej stravy.

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/13/preco-pravda-o-zdravi-nikoho-nezaujima/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/04/gersonov-zazrak-alternativna-liecba-rakoviny-2/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/12/gersonova-terapia-liecba-rakoviny-2-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/09/farmaceuticky-priemysel-rakovina-strava-3-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2012/04/28/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-zaciatok-4-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2013/01/13/farmaceuticky-priemysel-rakovina-a-chemia-v-potravinach-kozmetike-6-cast/

https://popelka.blog.pravda.sk/2022/09/20/farmaceuticky-priemysel-a-rakovina-8-cast/

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Max Gerson a alternatívna liečba rakoviny

 Gersonov zázrak - alternatívna liečba rakoviny   "Liek na rakovinu už bol objavený. V roku 1928. Liek prakticky pre každú formu chronickej choroby. Bol objavený dokonca omnoho skor, čiste náhodou. Jedným človekom. Nemeckým občanom, ktorý sa volal dr. Max Gerson. Gersonova terapia je bezpečná prírodná liečba, ktorá využíva prírodné nezávadné potraviny, džúsy, kávové výplachy, detoxikáciu a prírodné doplnky, ktoré sú schopné aktivovať prirodzené obranné mechanizmy tela a viesť k vlastnému uzdraveniu.    V posledných 60 rokoch tisíce ľudí využili Gersonovu terapiu k uzdraveniu z chorob, často nazývaných "nevyliečiteľné" choroby ako rakovina, cukrovka, artritis či ďalšie chronické choroby." Tento text je preložený z češtiny a spolu s videom o Gersonovej terapii je uverejnený na nižšie uvedenom odkaze.  http://www.ac24.cz/videodokumenty/zdravi/1211-gersonuv-zazrak-alternativni-lecba-rakoviny  Oficiálne stránky o Gersonovej terapii sú www.gerson.org a www.g...

Skorumpovaná medicína a kolaborujúce úrady

Skorumpovaná medicína a kolaborujúce úrady – ako sú podvádzaní pacienti a spotrebitelia   1 11/2009 Regina Nowack (preklad z nemčiny ďurino, február 2010, www.auria.sk/blog)  28.02.2010 12:00        Prednedávnom sa na nemeckých stránkach objavila správa Reginy Nowack s horeuvedeným názvom a s podtitulom Ako sú podvádzaní pacienti a spotrebitelia. Táto správa sa na nemeckých internetových stránkach okamžite rozšírila. Myslel som si, že po všetkých tých konšpiračných teóriách (niektoré už nie sú teórie ale realita) nič nové pod slnkom, stále to isté.         Nuž, áno aj nie. Čím sa táto správa odlišuje od iných? V prvom rade dôslednosťou. Každé tvrdenie Regina dokladá zdrojom. Ďalej brizanciou. Niektoré veci možno viete, niektoré asi tušíte, no pri niektorých sa vám zatají dych. Jednoducho, s toľkou bezohľadnosťou v otázkach zdravia asi nikto z nás neráta. A žiaľ, sú to veci ktoré sa týkajú každého z nás. Správa je síce šitá...

Spoveď manažérky Kauflandu

 Náplňou mojej práce bolo okrádať dodávateľov 20. 5. 2023 Článok bol uverejnený na : https://gloria.tv/post/693GCfFG2U3hAvR2Ts6XaABQk Tu je celý text článku v povodnom znení:   Spoveď manažérky Kauflandu: Náplňou mojej práce bolo okrádať dodávateľov 20. 5. 2023 Pracovala som v nemeckom kolektíve, pravidelne chodila do Nemecka na porady a už nástupný plat som dostala dvojnásobne vyšší, ako mala vtedy napr. moja mama – inžinierka s 30 ročnou praxou, pracujúca vo farmaceutickom priemysle. Dnes to bude opäť pravdivý príbeh zo života. Kaufland Management SK vznikol 22.mája 2000. O mesiac neskôr som pre Kaufland začala pracovať, ako veľmi mladá manažérka. Nemala som žiadne skúsenosti, dokonca ani predpoklady na manažérsku prácu, pretože školu, ktorú som absolvovala, bola diametrálne odlišná od práce, ktorú som mala robiť. Vzali ma iba preto, že som vedela dobre po nemecky a dobre som vyzerala. Popravde: Inak by som som to miesto nikdy nedostala. Na bratislavskej centrále mi...